Skip til hoved indholdet
    Hjem Hverdag og aftaler Tyttebærhusets Kostpolitik

Tyttebærhusets Kostpolitik

Se også Tinas Køkken med opskrifter her neden for

Tyttebærhusets Kostpolitik

Da børnene opholder sig en stor del af tiden i institutionen, vil vi være med til at give børnene mulighed for at udvikle gode spisevaner. Vi vil også give dem gode smagsoplevelser, med lyst til at smage nyt i samvær med andre.

Vi har som forældre og personale et ansvar for børnenes kostvaner, idet dårlig ernæring ofte er årsag til fedme samt diverse sygdomme senere i livet. 

Når det er muligt, tager børnene i mindre omfang aktiv del i den madlavning der foregår i Tyttebærhuset. De skralder gulerødder og kartofler og kan være med til at bage boller. Vi sår og høster frugt og grønt. Vi har selv en lille urtehave hvor børnene også er med fra frø til grøntsag, disse grøntsager bruger vi selvfølgelig også. 

Inden vi spiser i Tyttebærhuset vasker børnene deres hænder, og ofte hjælper de med borddækningen. Vi samles om bordet, og forsøger at skabe hygge, nærhed og ro om maden, vi bestræber os også på at børnene bruger kniv og gaffel

Måltidet er ikke bare noget der skal overstås, men en hyggestund på dagen, hvor vi prioritere tid til dialog med en mindre gruppe børn.

Formiddagsmad: Børnene samles gruppevis kl. 9.30 og får et sundt måltid bestående af brød, grønt, frugt osv.

Frokost: Til frokost får vi Grød med forskellig topping om mandagen. Det er for det meste en blandet grød med mange forskellige kornprodukter. Topping kan være æblemos, kanelsukker, smør og andet.

Tirsdag onsdag og torsdag får vi rugbrødsmadder. Her er der altid et lækkert fad med forskelligt pålæg. Vi starter altid med fisk som kan være: forskellige slags sild eller kippers, makrel, fiskefrikadeller eller fiskefileter. Der er altid en salat og forskellige grøntsager og evt. en dip eller humus til at dyppe grøntsagerne i eller bruges som smørepålæg. Der er ofte vegetarpålæg eller grøntsags deller på fadet. Leverpostej og forskellige slags pølse og ost er faste indslag. Til dessert er der ofte bananmadder eller hytteost med marmelade.

Børnene er selv med til at smøre deres madder og vi øver os i at spise med kniv og gaffel. 

Om fredagen er det suppedag og der er en stor og varieret mængde af opskrifter: Tomatsuppe, Aspargessuppe, Grøntsagssuppe, Kartoffel-porresuppe, rødbedesuppe og mange flere. Der er ofte Pasta eller ris som tilbehør og altid hjemmebagt brød til. 

Under måltidet sidder vi i så små grupper som muligt så der kan komme en god og naturlig samtale hen over bordet. De voksne opmuntrer børnene til at være mad modige og prøve at smage på alt på fadet, ved hjælp af små smagsprøver. Under måltidet prøver vi også at sætte ord på de forskellige teksturer i maden: Blød, knasende, sprød, kold, varm, lunken osv. Vi prøver også at sætte ord på smagsnuancerne: Sødt, salt, stærkt, fedt, magert osv.                                         

Eftermiddagsmad: Ca. kl. 14.30 inviteres børnene til at spise rugbrød med smør eller knækbrød og lidt frugt.

Fødselsdage: Barnet deler lidt godt ud, som det har med hjemmefra – helst lidt sundt på en sjov måde, det kan f.eks. være frugt spyd, boller pyntet med smarties, myslibar, flødeboller, jordbær osv. Kage med begrænset sukker (slik og glasur) er fint.

Ved fødselsdag i hjemmet, ønsker vi ikke, at der skal bringes søde sager med tilbage i børnehaven.

Om Kostordning: 

Kostordning blev indført 1. januar 2010 april 2022 besluttede bestyrelsen, at den skal fortsætte.

Ifølge Dagtilbudsloven skal forældre som gruppe mindst én gang hvert andet år og højest én gang om året have mulighed for at fravælge en forældrefinansieret kostordning. Der afvikles valg i alle lige år.

Ifølge lovgivningen er det i udgangspunktet forældrebestyrelsen, der kan tage stilling til et fravalg af kostordning.

Tyttebærhusets bestyrelse har besluttet, hvordan vi håndterer kostordningen, på en måde så vi sikrer, at det ikke er på bekostning af vores værdier og aktiviteter med børnene

Derfor har bestyrelsen besluttet, at børnene skal have madpakke med i Blåbærhuset til frokost. Formiddagsmaden sørger børnehaven for. Det vil samtidig være med til at børnene i Blåbærperioderne vil have mulighed for en kærlig hilsen hjemmefra og den glæde og tryghed som "madpakken" altid er for barnet. De vænner sig også positivt til madpakker før skolestart.

Når børnene er i Tyttebærhuset vil der være fuld forplejning i hele børnehaves åbningstid. Med denne løsning hænger budgettet sammen og børnene bliver inddraget og får mindst et sundt måltid om dagen, som loven forskriver. 
Vi bestræber os på, at minimum de basale varer er økologiske. Vi har det Økologiske Guldmærke som er 90 – 100 % økologisk.

Revideret af Bestyrelse og personale december 2023

Tinas Køkken

Tyttebærhusets Pebernødder
(ca. 150 stk.)

Dej:

  • 250 g. mel
  • 1/8 tsk. Hjortetaksalt
  • ½ tsk. Kanel
  • ½ tsk. Peber
  • ½ tsk. Ingefær
  • ½ tsk. Nelliker
  • 100 g smør eller margarine
  • 175 g. sukker
  • 1 æg
  • 2 spsk. Fløde.

Dejen er fryseegnet.

Mørdej: mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Fast kold smør eller margarine hakkes i. sukker og æg røres til æggesnaps, hvori fløden blandes. Melet samles med æggesnapsen, og deje æltes godt sammen. Dejen trilles i fingertykke stænger, der skæres i småstykker og trilles til kugler. Bages i forvarmet oven ca. 10 min. ved 180

  • 25 æg
    ½ l mælk
    2 -3 spsk. Mel

Ristede pølser og bacon - kommes i æggekagen eller serveres ved siden af.
Bages i bradepande i ovnen
35 min. 200 grader.

Purløg, Gulerødder, Agurk

Rugbrød

Tid til hyggeligt samvær omkring tilberedning og omkring bordet.

  • 1 dl havregryn
    1 dl græskarkerner
    1 dl sesamfrø
    1 dl hørfrø
    1 dl solsikkekerner
    3 ½ dl. Hvedemel
    1 tsk. Bagepulver
    2 stk. salt
    1 dl. Olie
    2 dl vand

Alt det tørre røres sammen og det våde tilsættes.

Dejen deles i to portioner, som rulles ud mellem to stykker bagepapir og skæres i firkanter.

Bages ved 200 grader i ca. 20 min.

Denne suppe bliver ofte serveret til Børnehaven Tyttbærhusets høstfest og børnene er vilde med den. Vi har engang fået opskriften fra en forældre – Dorit - tak for det

4 personer

  • 500 g. Rødbeder
  • 1 Gulerod
  • 1 Pastinak
  • 1 Løg
  • 2 Kartofler
  • 50 g. Selleri
  • 1½ l. Bouillon
  • Salt og peber

Grønsagerne gøres i stand og skæres i mindre stykker

Koges møre i bouillonen ca. 15 min.

Suppen blendes

Serveres med cremefraiche og evt. fint hakket løg

Fisk: 600 g torskefilet - anden fisk kan bruges.

Sauce:

  • 2 mellestore æbler
  • 2 små porre
  • 1 fed hvidløg
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 laurbærblad
  • 1 tsk. Paprika
  • 3 tsk. Majsstivelse
  • 1 dl. Fløde 13%
  • ½ bundt persille.

Sauce: skær æbler i tern og porrer i tynde ringe. Svits æbletern, presset hvidløg i 1 spsk. Olie, uden at de tager farve. Tilsæt tomater, laurbærblad og paprika, og kog 2-3 min. Rør majsstivelsen ud i fløden, og rør den i saucen. Kog saucen op, og smag til med salt og peber. Hæld saucen i et ovnfast.

Fisk: Skær torskefiletern i stykker på ca. 6 cm, og læg stykkerne ovenpå saucen. Krydr fisken med salt og peber, og bag den ved 200 grader i ca. 10 min. Drys med persille og servér med ris.

Denne PDF er genereret den 14-11-2025 21.30

Børnehaven Tyttebærhuset, Julsøvej 118, Sejs, 8600 Silkeborg

Mobiltelefon: 29 28 32 22

Mobiltelefon Blåbærhuset: 21 17 42 22